🌟 익다

☆☆☆   동사  

1. 열매나 씨가 여물다.

1. RIPEN: For a fruit or seed to become ripe.

🗣️ 용례:
  • 감이 익다.
    The persimmon ripens.
  • 과일이 익다.
    Fruit ripens.
  • 곡식이 익다.
    The grain ripens.
  • 벼가 익다.
    Rice ripens.
  • 익다.
    Ripen well.
  • 가을이 되자 벼가 누렇게 익어 간다.
    The rice ripens yellow in autumn.
  • 과일은 완전히 익어야 맛이 좋고 영양도 풍부하다.
    Fruit tastes good and is nutritious only when fully cooked.
  • 밤이 많이 떨어져 있네.
    There's a lot of nights away.
    익어서 떨어진 건데 주워 가는 사람도 없나 봐.
    It's cooked well and it's gone, but no one's picking it up.

2. 고기, 채소, 곡식 등의 날것이 열을 받아 맛과 성질이 달라지다.

2. BE COOKED: For raw meat, vegetables, grains, etc., to be changed in taste and characteristics after being heated.

🗣️ 용례:
  • 고기가 익다.
    Meat ripens.
  • 생선이 익다.
    Fish ripens.
  • 채소가 익다.
    Vegetables ripen.
  • 노릇노릇 익다.
    Brown ripe.
  • 익다.
    Less ripe.
  • 익다.
    Ripen well.
  • 익다.
    Cook well.
  • 밤을 모닥불에 구우면 아주 맛있게 익는다.
    Bake the chestnut on a bonfire and it cooks very deliciously.
  • 꽃게를 넣고 끓일 때 껍질이 빨갛게 변하면 다 익은 것이다.
    If the skin turns red when the crab is added and boiled, it is cooked.
  • 콩나물 좀 더 삶자. 안 익으면 맛이 없어.
    Let's boil some more bean sprouts. it tastes bad if it's not cooked.
    너무 익어도 씹히는 느낌이 없으니까 너무 삶지는 마.
    Don't boil it too much because it doesn't feel chewy even if it's overcooked.

3. 김치, 술, 장 등이 맛이 들다.

3. RIPEN; BE FERMENTED; BE WELL FERMENTED: For gimchi/kimchi, alcoholic bevarage, jang, Korean sauce, etc., to be deliciously fermented.

🗣️ 용례:
  • 간장이 익다.
    Soy sauce ripens.
  • 김치가 익다.
    Kimchi is cooked.
  • 된장이 익다.
    Soybean paste is cooked.
  • 술이 익다.
    Alcohol ripens.
  • 익다.
    Ripen well.
  • 술이 익어 갈 때는 좋은 향기가 난다.
    When the liquor is ripening, it smells good.
  • 익은 김치의 시큼한 맛은 떡국과 잘 어울렸다.
    The sour taste of ripe kimchi went well with tteokguk.
  • 간장이 정말 맛있네요. 어떻게 만드신 거예요?
    The soy sauce is really good. how did you make it?
    간장이 맛있으려면 일단 잘 익은 메주가 필요해.
    For soy sauce to taste good, i need a well-cooked fermented fermented soy sauce first.

4. 불이나 햇볕을 오래 쬐거나 뜨거운 것에 닿아 피부가 빨갛게 되다.

4. TURN; BE TANNED: For the skin to turn red after being exposed to a fire or sunshine for a long time or coming in contact with something hot.

🗣️ 용례:
  • 살이 익다.
    Flesh ripens.
  • 얼굴이 익다.
    Face ripens.
  • 피부가 익다.
    Skin ripens.
  • 빨갛게 익다.
    Ripen red.
  • 햇볕에 익다.
    Get used to the sun.
  • 뜨거운 물이 튀어 피부가 빨갛게 익었다.
    The hot water splashed and the skin was red-cooked.
  • 난로를 너무 오래 쬐었는지 드러난 살갗이 빨갛게 익었다.
    The skin, which has been exposed to the stove for too long, is red-cooked.
  • 술 먹었어? 얼굴이 빨개.
    Are you drunk? your face is red.
    어제 하루 종일 밖에 있었더니 익어서 그래.
    I was out all day yesterday and it's cooked.

5. 사물이나 시기, 분위기 등이 충분히 마련되거나 알맞게 되다.

5. BE RIPE; BE FESTIVE: For a thing, timing, atmosphere, etc., to become sufficiently ready or appropriate.

🗣️ 용례:
  • 익어 가는 가을.
    Ripening autumn.
  • 가능성이 익어 가다.
    Possibilities ripen.
  • 분위기가 익어 가다.
    The atmosphere is ripening.
  • 혼담이 익어 가다.
    The marriage is ripening.
  • 가을이 익다.
    Autumn ripens.
  • 분위기가 익다.
    The atmosphere is ripe.
  • 할머니가 해 주시는 옛날 이야기는 밤이 이슥하도록 익어 갔다.
    The old stories my grandmother told me were ripened into the night.
  • 맛있는 고기에 소주 한 잔이 들어가니 잔치 분위기는 점점 익어 갔다.
    A glass of soju was added to the delicious meat, and the feast became more and more ripe.
  • 가을이 익어 가고 있구나!
    Autumn is ripening!
    그러게! 산에 단풍이 예쁘게 들었어.
    Yeah! the autumn leaves in the mountain are pretty.

🗣️ 발음, 활용: 익다 (익따) 익어 (이거) 익으니 (이그니) 익는 (잉는)
📚 파생어: 익히다: 고기, 채소, 곡식 등의 날것을 열을 가해 맛과 성질이 달라지게 하다., 김치,…
📚 분류: 식사 및 조리 행위   요리 설명하기  


🗣️ 익다 @ 뜻풀이

🗣️ 익다 @ 용례

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