🌟 흰죽 (흰 粥)

명사  

1. 흰쌀을 물에 불린 뒤 물을 붓고 오래 끓여 익힌 죽.

1. HINJUK: Rice juk, porridge, made by boiling rice soaked in water for a long time.

🗣️ 용례:
  • 흰죽 한 그릇.
    A bowl of white porridge.
  • 흰죽을 끓이다.
    Boil white porridge.
  • 흰죽을 만들다.
    Make white porridge.
  • 흰죽을 먹다.
    Eat white porridge.
  • 흰죽을 먹이다.
    Feed white porridge.
  • 흰죽을 쑤다.
    Steam white porridge.
  • 간병인은 밥을 잘 못 먹는 환자에게 흰죽을 한 숟갈 떠먹였다.
    The caregiver gave a spoonful of white porridge to a poorly fed patient.
  • 어머니는 배탈이 난 아들에게 소화가 잘 되는 흰죽을 쑤어 주셨다.
    Mother stuffed the potted white porridge for her sick son.
  • 흰죽이야?
    Why white porridge?
    응, 동생이 체해서 쌀로 죽을 좀 쑤었어.
    Yeah, my brother had an upset stomach, so he stuffed some rice porridge.

🗣️ 발음, 활용: 흰죽 (힌죽) 흰죽이 (힌주기) 흰죽도 (힌죽또) 흰죽만 (힌중만)

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