1.
떡가루에 콩이나 팥 등을 섞어 시루에 넣고 찐 떡.
1.
SIRUTTEOK :
A tteok, a rice cake, made by mixing beans, adzuki beans, etc., with rice flour and steaming in a siru, a large earthenware vessel.
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용례 :
콩시루떡 .
Kongshirutteok.
팥시루떡 .
Patsirutteok.
시루떡 을 먹다.
Eat sirutteok.
시루떡 을 돌리다.
Spin the sirutteok.
시루떡 을 자르다.
Cut the sirutteok.
시루떡 에 고물을 묻히다.
Coat the old stuff in the sirutteok.
어머니는 넓적한 시루떡 을 먹기 좋게 잘라 주셨다.
Mother cut the wide-spread sirutteok for food.
새로 가게를 차린 지수는 가게에 나쁜 일이 생기지 않기를 바라는 마음에서 고사상에 팥시루떡 을 올렸다.
The newly opened ji-su put red bean-sirutteok on the test table in hopes that nothing bad would happen to the store.
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선생님, 왜 이사를 가면 동네에 팥시루떡 을 돌려요?
Sir, when you move, why do you serve red bean rice cake in the neighborhood?
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응, 우리 조상들은 붉은색의 팥이 잡귀를 쫓고 액운을 막아 준다고 믿었거든.
Yeah, our ancestors believed that red beans would keep evil spirits away.