🌟 (甲)

  Noun  

1. 두 사람이나 사물 가운데 하나를 가리킬 때, 그 첫 번째.

1. THE FORMER; THE ONE; A: Between two persons or objects, the first one.

🗣️ Usage Example:
  • 이 나오다.
    A case comes out.
  • 이 되다.
    Come to the rank of one's head.
  • 이 말하다.
    Says a.
  • 이 이기다.
    A man wins.
  • 이 지다.
    A case falls.
  • 이 출석하다.
    Attendance by a.
  • 이 문서에는 내 이름이 이라고 쓰여 있다.
    This document says my name is a.
  • 부동산 계약서를 쓸 때 집주인은 이었고 나는 을이었다.
    When writing the real estate contract, the landlord was a and i was b.
  • 이 서류의 에 해당하는 사람은 누구입니까?
    Who's the one on this document?
    제가 이고, 이 사람이 을입니다.
    I'm the gap, and this is the eul.

2. 여럿 가운데 순서나 등급을 나타낼 때, 그 첫 번째.

2. THE FIRST; NO. 1; A: Among many orders or grades, the first one.

🗣️ Usage Example:
  • , 을, 병의 순서.
    A, b, order of disease.
  • 을 맞다.
    Take the pack.
  • 을 받다.
    Receive a pack.
  • 옛날에는 , 을, 병의 과거 합격 순위에 따라 벼슬을 할 수 있었다.
    In the old days, he was able to hold government posts according to the past acceptance ranking of a, b and b.
  • 할아버지께서는 해야 할 일들을 , 을, 병의 순서대로 메모해 놓는다.
    Grandpa notes what he has to do in the order of a, b and b.
  • 이번 선거의 강남 후보로 나온 사람은 몇 명이랍니까?
    How many candidates are in the gangnam district for this election?
    이번엔 다섯 명이라고 하더라고요.
    They say five this time.

🗣️ Pronunciation, Application: () 갑이 (가비) 갑도 (갑또) 갑만 (감만)
📚 Category: Life in the workplace  

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End


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