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☆☆   명사  

1. 짠맛을 내려고 음식에 넣는 소금, 간장, 된장 등의 양념.

1. SALTY SEASONING; SEASONING: A variety of seasonings such as salt, soy sauce, fermented soybean paste used to add a salty taste to the food.

🗣️ 용례:
  • 소금 .
    Salt liver.
  • 을 넣다.
    Add seasoning.
  • 이 배다.
    The liver is full.
  • 을 치다.
    Season.
  • 을 하다.
    Taste.
  • 어머니는 고기에 소금을 넣어 짭짤하게 을 했다.
    Mother seasoned the meat with salt.
  • 할머니는 미역국이 싱거워서 간장으로 을 더 넣었다.
    Grandmother added more seasoning to soy sauce because the seaweed soup was bland.
  • 고등어 요리 맛이 어때요?
    How does the mackerel taste?
    이 잘 배서 아주 맛있네요.
    It's very tasty because it's well seasoned.

2. 음식의 짠 정도.

2. SALTINESS: The degree of how salty the food is.

🗣️ 용례:
  • 이 맞다.
    Seasoned.
  • 이 싱겁다.
    The liver is bland.
  • 이 적당하다.
    The liver is adequate.
  • 이 짜다.
    The liver is salty.
  • 을 보다.
    Taste the liver.
  • 을 맞추다.
    Seasoned.
  • 어머니는 나물이 싱거워서 소금을 넣어 을 맞추었다.
    My mother seasoned the vegetables with salt because they were bland.
  • 아내가 한 음식은 싱겁지도 않고 짜지도 않아 이 딱 맞는다.
    The food my wife made is neither bland nor salty, so the seasoning is just right.
  • 승규야, 된장찌개 좀 봐 줄래?
    Seung-gyu, can you taste the soybean paste stew?
    조금 싱거운 것 같아요.
    I think it's a little bland.

🗣️ 발음, 활용: ()
📚 파생어: 간하다: 음식의 맛을 내기 위해 짠맛을 내는 양념을 넣다.
📚 분류:   요리 설명하기  

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