🌟 고두밥

名词  

1. 물을 적게 넣어 밥알이 서로 덜 달라붙게 지은 밥.

1. 硬米饭: 因水放得少而饭粒相互不太能粘上的饭。

🗣️ 配例:
  • 고두밥이 되다.
    Become a go-du-bop.
  • 고두밥을 만들다.
    Make a go-du-bap.
  • 고두밥을 좋아하다.
    Loves godubab.
  • 고두밥을 짓다.
    Making godubbab.
  • 고두밥을 찌다.
    Steam the rice balls.
  • 나는 밥솥에 물을 적게 넣어 고두밥을 만들었다.
    I made rice with little water in the rice cooker.
  • 할아버지께서는 진밥보다 고들고들한 고두밥을 더 좋아하셨다.
    Grandfather preferred hard-boiled go-du-bap over hard-boiled rice.
  • 여보, 왜 이렇게 밥이 되지요?
    Honey, why is it so rice?
    밥솥에 물을 적게 넣은 바람에 고두밥이 되고 말았어요.
    I put less water in the rice cooker and it turned into a rice ball.

🗣️ 发音, 活用: 고두밥 (고두밥) 고두밥이 (고두바비) 고두밥도 (고두밥또) 고두밥만 (고두밤만)

Start

End

Start

End

Start

End


健康 (155) 打电话 (15) 社会问题 (67) 介绍(自己) (52) 叙述外貌 (97) 大众文化 (82) 叙述事件,事故,灾害 (43) 语言 (160) 心理 (191) 周末与假期 (47) 爱情和婚姻 (28) 饮食文化 (104) 经济∙经营 (273) 利用药店 (10) 利用公共机构 (59) 外表 (121) 兴趣 (103) 大众文化 (52) 艺术 (76) 地理信息 (138) 人际关系 (52) 表达方向 (70) 购物 (99) 韩国生活 (16) 多媒体 (47) 体育 (88) 家务 (48) 叙述服装 (110) 媒体 (36) 法律 (42)